top of page

Öxnegårdens "milspår"

Här kommer vårt andra milspår i Jönköping, Öxnehaga!

Ett fint spår med gott om parkeringsmöjligheter och fin miljö i naturreservatet på Bondberget. En sak att notera är dock att båda våra GPSer visade på 9.5 km efter avklarad mil.

Man undrar ju om vi sprang fel nånstans, men märkningen var bra överlag. På nåt ställe var det lite långt mellan korsning och första markering, eller hade skogen skymt nån av markeringarna, men överlag mycket lätt att hitta.

Vi tycker det är skittrist av Kommunen, Länsstyrelsen och Friluftsfrämjandet att de inte lyckats få till några cykelspår uppe på Bondberget. Det finns otroligt fina möjligheter och skulle gå utmärkt att kombinera vissa av stigarna så att cyklister kunde få ta del av den fina naturen här uppe.

Det minsta vi tycker att det skall till är iaf en bra "genomfart för MTB" från Öxnegården upp till Nässjövägen! Skandal!

Upp med det på önskelistan inför jul!


Första 3-4 kilometrarna bjöd på härligt kuperad terräng och känslan var betydligt tyngre än Hallbymilen. Spåret slingrar sig fram på bergets nordsida genom trollskog på breda grusade stigar.

Efter ca 3 kilometer vikar milen av från 5:an och man märker direkt att det är betydligt färre som använder det längre spåret. Det blir mer tekniskt och stigen är betydligt mindre. Det gillar dock vi, äntligen lite trail!

En härlig singletrail som ibland nästan slår knut på sig själv, men plötsligt flyter stigen iväg utmed hagar och åkrar och omgivningarna öppnar upp sig och det blir oerhört vackert. Ett snabbt och mycket trevligt parti av slingan!


Dagens morgonkyla har gett upphov till ganska rejäl dimma och dis som bäddar in oss i en mysig och ombonad bubbla där vi pumpar fram genom naturen.


Sista 2-3 kilometrarna lättar kuperingen ytterligare och det flyter på bra under skorna. Vi trampar på fint och när vi närmar oss Öxnegården möter vi ganska mycket folk. Det är klart mer folk i rörelse här uppe på berget än på Hallby men alla hälsar glatt. Spåret är vackrare och bättre skött med nätade spänger och bra dränering där det behövs.


Inramning: 4 av 5

Fin skogsterräng blandat med härligt slingrande stigar utmed hagar och åkrar. Naturreservat som visar naturen från sin finaste sida!


Uppmärkning: 4 av 5

Bra uppmärkt även om det finns några korsningar där vi tyckte det var lite långt till första markering efter sväng.


Blodsmaksindex: 4 av 5

Här kan man säkerligen ta död på benen första 3 kilometrarna. Rejält kuperat och mjölksyravänligt. Spänn bågen och du får betalt med en bullseye!


Trailkvalitet: 4 av 5

Jättehärlig stig även om första delen är så pass välbesökt att det är mer av liten grusväg. Lättsprunget och tekniskt enkelt i början och mer utmanande och roligt i mitten. Slutet är rena paradgatan.

175 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page