top of page

GBOK Grännabygdens 8Km


Direkt från start känner man att Grännabygdens orienteringsklubb har jobbat på sina spår och att de utnyttjar lite av berget. Det är dock först efter ett par kilometer som man får ta fram huggtänderna och i vissa backar behövs nästan klätterutrustning. Skämt och sido....det är rejäla backar i ett parti runt mitten av slingan.


Vi parkerar och startar uppe vid klubbstugan och det nybyggda utegymmet. Elljusspåret som inleder är brett och mycket välskött. Nyligen invigdes det som kallas Gränna UtesportArena med fina MTB-slingor, pumptracks och lekparker för cyklister, ett nyrenoverat elljusspår och just ett nytt utegym. Toppen, fräsch och härligt att se att det finns engagemang runt om att göra nåt bra av de gamla motionsgårdarna! Två tummar upp!

3 grader visar termometern på stugan när vi stapplar iväg utmed elljusspåret där den grönvita 8an startar. Småböljande grusgång med ett övertag av motlut inleder och spåret är kanonfint och brett. Rena motorvägen. Trist som trail, men lättlöpt och vackert är det. När vi närmar oss E4an börjar det gå lätt uppför och när vi följt bilvägen upp mot parkeringen till Tengertornet så viker spåret in på Holavedsleden mot tornet.

Nu börjar det!

På bergets 8km slinga är det hela 30 höjdmeter mer än milen på Öxnegården, och vilka höjdmeter sen. Några långa riktigt branta backar som får Bengans i Åsa att kännas human. Stapla sedan att par såna backar på rad med knixiga utförslöpor emellan och BOOM! där har du en plats i topp på mjölksyreligan.

Här är spåret lite mer tekniskt men det är brett och relativt lättsprunget och rejält tungt uppför. Både Tommy och jag flåsar rejält trots att vi försöker ta det lite lugnt idag,


Uppe vid Tegnertornet vänder vi ner igen och första kilometern bjuder på fin gruslöpning och härlig utförslöpning tills asfalten kommer igen....

Spåren är superfina väster om motorvägen och sedan hela vägen upp till Tegnertornet, men vi hade gärna sett att man skippade asfalten och slingrade spåret uppe på kammen mot motorvägen eller i skogen på andra sidan. Det räcker att spåret går några meter från vägen så blir det så mycket roligare att springa.

Det finns säkert nån orsak till att spåret följer vägen, men asfalt är sjukt trist på motionsspår. Där blir det bakläxa och vad värre är kommer som nämnt asfalten tillbaka på vägen ner mot motorvägen igen och vi bjuds återigen på halvannan kilometer utförslöpning men denna gång på asfalt. Vi kan bara spekulera om att det kanske sitter nån tjurig markägare och stoppar oss från att uppleva bergets skönhet den sträckan.


När vi viker av asfalten är det en liten smal och lerig stig som ringlar sig ner utmed E4an och över en spång som skulle må bra av lite nät och underhåll. Gammal, snorhal och svårsprungen gäller både stigen och spången. Efter det kommer vi till en smal gångtunnel under E4an och avsaknaden av belysning i den märks tydligt. Det blir kolsvart så snart man försöker se vart man sätter fötterna och vi trippar genom tunneln samtidigt som vi hoppas att ingen sten eller liknande sticker upp så vi stukar fötterna. Lite belysning hade varit fint. Numera finns nog bra lösningar med en solpanel, ett bra batteri och lite LED-lampor så slipper man dra fram ström. Igenom kom vi helskinnade och vips var vi tillbaka på arenaområdet och de sista kilometrarna slingrar sig spåret på och runt elljusspåret. Superfin miljö och härlig löpning, mestadels utför. Sista kilometern bjuder på lite motlut så att man kan spänna de vader som eventuellt finns kvar.

Bra jobbat GBOK!


Go höjdkurva får man ändå säga!


Inramning: 5 av 5

Här ger vi faktiskt vår första fullpoängare för inramningen. Vacker natur, hänförande utsikter och varierad skog. Riktigt härligt!

Uppmärkning: 3 av 5

Bra uppmärkt inne på arenaområdet och stora delar av vägen, men på väg ner från Tegnertornet och tills man viker av asfalten saknar vi en del markeringar som verifierar att man är på rätt väg. Det får blir en trea idag!


Blodsmaksindex: 4 av 5

Ja jag vet, backarna förtjänar en 5a, men det är för mycket medelmåtta runt omkring. Sista kilometrarna är glassiga och början ganska snäll också. Spåret hade fått en 3a om det inte var för de härligt brutala kilometrarna i mitten.

Trailkvalitet: 2 av 5

Brett och lite väl fint preparerat stora delar och dessutom förhatlig asfalt mer än en 5e del av slingan är för mycket för att charma oss. Elljusspår en bra bit också och av de 8 kilometrarna är nog inte mer än 1 kilometer singletrack på riktigt. Men missförstå oss rätt. Spåret är superfint och välskött, men traillöpning är det inte mycket av!183 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page